در کتابخانه، آرشیو مجله رهآوردنور را میخواندم که این مقاله نظرم را جلب کرد. مجله رهآورد نور وابسته به مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی هست و از سال 1377 منتشر میشود. میتوان گفت از سالی که هنوز خیلی از ما نمیدانستیم اینترنت خوردنی است یا پوشیدنی، این مجله مطالبی در رابطه با کامپیوتر و دنیای مجازی منتشر میکرد.
چون این مقاله طولانی است فقط مقدمهاش را در وبلاگ میگذارم . برای خواندن ادامه مطلب میتونید به لینک مقاله مراجعه کنید.
دکتر بیکزاده - مرکز مخابرات ایران
استنباط حکم خدا از منابع اسلامى ازیک سو نیازمند شناخت جامع و کامل ازاسلام و از سوى دیگر محتاج آگاهى ازرفتار و نیاز امت اسلامى است تا از اینرهگذر بتوان به تشخیص درست ازنادرست نائل آمد و به متقنترین تایجدستیافت.
میزان موفقیت در این امر بستگى بهچگونگى شرایط پیرامون فرد استنباطکننده، میزان قدرت او و کیفیت ابزارهاىموجود نزد وى دارد. لذا هر گونه حرکتىجهت افزایش قدرت و تهیه ابزار لازم وبهینهسازى شرایط مناسب براى جامع ودقیق شدن استنباط، امرى لازم و ضرورمىباشد. استنباط کننده باید دائما با تکیه بردانش و هوش و استعدادهاى دیگرشتلاش کند تا با دسترسى به حد اکثر منابعموجود و تعیین دقت و درستى منابع، براساس قواعد موجود و با استفاده از قدرتاستدلال خود دستبه قضاوتى درست وانتخابى شایسته امت اسلامى در زمانخویش بزند تا راه رستگارى را پیش روىمردم بگشاید. فرایند تحقق چنین امرىبسیار پر پیچ و خم و دشوار بوده و جزمتقیان و عالمان ربانى از آن به سلامتعبور ننمودهاند.
اولین سؤالى که مطرح است این استکه آیا فنآورى اطلاعات قادر به تسهیلراه به منظور کسب نتایجبه نحو بهتر وسریعتر براى فقیه مىباشد؟ اگر پاسخ مثبتاست چگونه؟
در پاسخ سؤال اول باید گفت «بله»،تکنولوژى اطلاعات در دهه اخیر ابزارهاىپرقدرتى را در اختیار مصرف کنندگانقرار داده است. خصوصا در زمینه طراحىسیستمهاى هوشمند پیشرفتهاى شایانىصورت گرفته است. اگر چه همه اینحرکتها، ابزارها و پیشرفتها در مقابلعظمت امر استنباط حکم خدا از منابعاسلامى یا به عبارت دیگر درک متونقرآن و حدیث ناچیز است ولى مىتواندر صورت به کارگیرى درست آنها بهنتایجخوبى دستیافت.
و اما پاسخ به سؤال دوم مستلزمتعریف کامل مسئله و بهکارگیرى ابزارمناسب جهتحل مسائل مختلف موجودمىباشد. در این مقاله سعى شده است قبلاز بیان برخى از تکنیکها و معرفى ابزار،ابتدا به تشریح صورت مسئله و بیان ابعادآن پرداخته شود و سپس با معرفى مدلىجامع جهت تسهیل امر مورد نظر گامىمؤثر برداشته شود. این گام هر چند درمقایسه با راهى که باید طى شود بسیار ناچیزاست اما شاید بتواند در آستانه حرکت،دورنمایى از حرکتهاى لازم و مسیر موردنظر را ارائه کند.
متن کامل مقاله
لیست کل یادداشت های وبلاگ
جستجو در وبلاگ
عضویت در خبرنامه وبلاگ
آمار بازدیدکنندگان