سفارش تبلیغ
صبا ویژن




بنام یگانه یزدان پاک

برای دوستان گلم بگویم که چندیست دغدغه ارتقاء سیستم ذهنم را مشغول کرده و برای اینکه انتخاب قطعات را درست انجام بدهم مدتی است به وبگردی و مشاوره با افراد با تجربه می‌پردازم
چند سطری شامل چکیده‌ای از حاصل جستجوهایم را به رشته‌ی تحریر درمی‌آورم؛ اگر جایی اشتباه کرده‌ام راهنماییم کنید، اگر مطالبم قدیمی است گوشزد کنید و در کل اگر شما بهتر میدانید راهنماییم کنید؛ اگر هم اطلاعی دراین باره ندارید امیدوارم این نوشته به دردتان بخورد.
وقتی نزد یکی از آشنایان جهت مشاوره رسیدم به من گفت: اگر می‌خواهی رایانه تهیه کنی بهتر است که انتخاب مادربرد را در رأس برنامه‌ خریدت قرار دهی، چرا که مهمترین قطعه و یا یکی از مهم‌ها، برد اصلی است.


برد اصلی:
انتخاب برد اصلی رایانه خودبخود منجر به انتخاب پردازنده مناسب، انتخاب حافظه‌های مناسب و انتخاب سایر قطعات به نحو مناسب خواهد شد.
از مهمترین ویژگی های مرتبط با مادربرد، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

Chip Set:

عملیاتی حیاتی و مهم نظیر روتینگ داده از هارد دیسک به حافظه و پردازنده را انجام داده و این اطمینان را بوجود می آورد که تمامی دستگاههای جانبی و کارت های الحاقی ، قادر به گفتگو (ارتباط) با پردازنده می باشند. تولید کنندگان مادربردها ، با افزدون چیپ ست های متفاوت بر روی مادر برد تولیدی خود نظیر کنترلر RAID و پورت های Fireware ، قابلیت ها ی مادربرد تولیدی خود نسبت به سایر محصولات مشابه را نشان می دهند.
چیپ ست های موجود بر روی یک مادربرد، باعث اعمال محدودیت در رابطه با انتخاب نوع پردازنده، حافظه و سایر تجهیزات جانبی دیگر نظیر کارت گرافیک، کارت صدا و پورت های USB 2.0 می گردد. (برخی از امکانات فوق نظیر کارت صدا، می تواند بعنوان پتانسیل های ذاتی همراه مادربرد ارائه گردد). اغلب مادر بردهائی که از یک نوع مشابه Chip set استفاده می نمایند، ویژگی‏های متعارفی را به اشتراک گذاشته (به ارث رسیده از Chip set) و کارآئی آنان در اکثرموارد مشابه می باشد. آگاهی از نوع پردازنده، حافظه، سرعت کنترل کننده IDE، کارت گرافیک و صدا، می تواند کمک مناسبی در خصوص انتخاب مادربرد را ارائه نماید (خصوصا" در مواردیکه از Chip set مشابه استفاده می گردد).

پردازنده:

تولید کنندگان مادربرد در برخی حالات، فهرست مادربردهای تولیدی خود را بر اساس نوع سوکتی که مادربرد حمایت می نماید، ارائه می نمایند. مثلا" سوکت 478 برای P4 و سوکت A برای Athlon . در اکثر کاربردهای تجاری، کاربران تفاوت مشهودی را در ارتباط با سرعت بین دو پردازنده Athlon و P4 مشاهده نمی نمایند در حالیکه ممکن است تفاوت قیمت آنان مشهود باشد. بهرحال نوع و سرعت پردازنده ای که می تواند همراه یک مادر برد استفاده شود، یکی از نکات مهم در رابطه با انتخاب مادربرد است .
مطمئن باشید اگر بتوانید پزدازنده‏ای مناسب با مادربرد خویش پیدا کنید که بیشترین همسازی را نسبت به سایر پردازنده‏های مشابه با مدل مادر برد داشته باشد از کار کردن با سیستم خود لذت خواهید برد و یا به عبارتی با رایانه خود پرواز خواهید کرد.
حافظه:

امروزه اکثر مادربردها از حافظه های SDRam DDR )Double Date Rate) استفاده می نمایند . البته هنوز مادر بردهائی نیز وجود دارد که از RDRAM یا Rambus استفاده می نمایند. ( تعداد این نوع از مادربردها اندک است ).حافظه های DDR دارای سرعت های مختلفی بوده و پیشنهاد می شود که سریعترین نوعی را که مادربرد حمایت می نماید ، انتخاب گردد . تولید کنندگان مادربرد ،حافظه های DDR را بر اساس سرعت Clock و یا پهنای باند تقسیم می نمایند . سرعت این نوع از حافظه ها ( DDR ) به ترتیب از کندترین به سریعترین نوع ، بصورت زیر می باشد :

(DDR200 ( aka PC1600) , DDR266 ( PC2100) , DDR333(PC2700) , DDR400(PC3200

بردهایی که از RDRAM استفاده می نمایند دارای Chip set اینتل 850 یا 850E می باشند. این نوع از حافظه ها ( RDRAM ) می بایست بمنظور افزایش کارآئی ، بصورت زوج بر روی مادربرد استفاده شده و اسلات های خالی توسط CRIMM تکمیل ( پر) گردند.حافظه ها ی RDRAM، قادر به تامین پهنای باند بالای مورد نیاز برنامه هائی با حجم عملیات سنگین در ارتباط با حافظه، می باشند.( برنامه های ویرایش فیلم های ویدیوئی و یا بازیهای سه بعدی گرافیکی) . قیمت حافظه های RDRAM نسبت به حافظه های DDR دو برابر است .حافظه های RDRAM در حال حاضر با دو سرعت متفاوت ارائه می گردند : PC800 و PC1066 . در صورت انتخاب پردازنده ای از نوع P4 که بر روی BUS با سرعت 533 مگاهرتز اجراء می گردد، سرعت بیشتر پردازنده معیار اصلی انتخاب قرار گیرد . در زمان انتخاب حافظه ، می بایست تعداد سوکت های DIMM و RIMM موجود بر روی مادربرد بهمراه حداکثر حافظه قابل نصب بر روی آن دقیقا" بررسی گردد.

به این نکته توجه داشته باشید که اگر حافظه‏ای که انتخاب می‏کنید دو حافظه یکسان باشند و به صورت موازی به برد وصل شوند بازده بالاتری خواهند داشت تا یک حافظه معادل. به عنوان مثال دو حافظه 512 مگابایتی بهتر عمل می‏کنند تا یک حافظه 1 گیگا بایتی. البته اگر مادر بردی که انتخاب کرده‏اید از Dual Channel پشتیبانی میکند مواظب باشید که حافظه‏ها از دونوع مختلف نباشد و هنگام نصب آنها به ترتیب قرار دادن آنها در ماژول که در دفترچه مادربرد بیان شده توجه کنید.

صدا و گرافیک:

اکثر مادربردهای موجود دارای کارت صدا بوده و بندرت می توان مادربردی را یافت که فاقد این قابلیت باشد. آخرین مدل مادر بردها دارای چیپ ست دیجیتالی صدای 6 کاناله بوده که برای بازی ها و فایل های MP3 مناسب تر می باشد. در صورتیکه قصد نصب یک کارت صدا بر روی مادر برد بمنظور افزایش کیفیت صدا وجود داشته باشد ، می توان با استفاده از Jumper و یا BIOS سیستم ، کارت صدای موجود بر روی مادربرد ( OnBoard ) را غیر فعال و از کارت صدای مورد نظر خود استفاده نمود .در صورتیکه بخواهیم از بازی های کامپیوتری استفاده نمائیم که دارای گرافیک سه بعدی می باشند ، می بایست کارت گرافیک موجود بر روی مادربرد را غیرفعال و یک کارت گرافیک متناسب با نوع نیاز را بر روی مادر برد نصب نمود.در این رابطه لازم است به این نکته دقت شود که مادربرد انتخابی دارای اسلات AGP باشد .امروزه اکثر کارت های گرافیکی موجود از اسلات AGP بمنظور ارتباط با کامپیوتر استفاده می نمایند.

نحوه ارتباط با دستگاههای ذخیره سازی:

اکثر مادربردها، با استفاده از یک کنترلر IDE از درایوهای ATA/100 یا ATA/133 پشتیبانی می نمایند. بر اساس مطالعات انجام شده، تفاوت بین دو استاندارد فوق، بسیار ناچیز بوده و این امر نمی تواند تاثیر چندانی در رابطه با انتخاب یک مادربرد را داشته باشد. انتخاب مادربردهایی که توانایی پشتیبانی از RAID را دارند بسیار حائز اهمیت است . با استفاده از کنترلر فوق ، می توان بر روی یک کامپیوتر از دو هارددیسک بطور همزمان استفاده نمود. بدین ترتیب ، اطلاعات بر روی دو هارددیسک ذخیره و در صورت خرابی یک هارد دیسک ،می توان از هارددیسک دیگر استفاده نمود. (تهیه یک کنترلر RAID بتنهائی مقرون بصرفه نبوده و لازم است درزمان انتخاب ، مادربردی برگزیده شود که از RAID حمایت می نماید).

ارتباطات (اتصالات):

اکثر مادربردها دارای پورت هایی نظیر : اترنت،‌USB2.0 و FireWire می باشند .برخی از مادربردهای جدید ، دارای امکاناتی بمنظور خواندن Flash Memory می باشند. اخیرا"‌ مادر بردهایی به نام Legacy free مطرح شده اند که نیازی به پورت های جداگانه نداشته و تمامی پورت ها بطور مختصر در یک پورت تعبیه شده اند.
در انتها بگویم که اگر خواستید روزی مادربرد تهیه کنید حتما به این نکته توجه داشته باشید که قطعات جانبی رایانه هرروز نسبت به دیروز پیشرفت داشته و دارند، پس چیزی نخرید که دست شما را هنگام به روز رسانی سیستم ببندد. حتما دفترچه چند مادر برد را گرفته و مطالعه کنید و مطمئن باشید تمام نکاتی که راجع به قطعاتی مثل پردازنده و حافظه و ... نیاز دارید در دفترچه راهنمای مادربرد بیان شده‏اند.

موفق باشید....

منبع: چند سایت که نامشان خاطرم نیست و چند دوست که بردن نامشان لازم نیست.





لیست کل یادداشت های وبلاگ

OpenCube Drop Down Menu (www.opencube.com)