سفارش تبلیغ
صبا ویژن




این اخرین مطلب من در هفته اخر سال 86 هست امیدوارم سال جدید برای همه ی دوستان سالی پربار و سرشار از انرژی و نشاط و سلامتی باشه

Micro-blogging
اصطلاحی است که توسط Wikipedia بدین صورت تعریف شده است:
نوعی از وبلاگ‌نویسی که به کاربران امکان نوشتن بروز رسانی‌های کوتاه (معمولاً کم‌تر از 200 حرف) را می‌دهد، تا توسط یک نفر یا تعدادی محدود یا همه مشاهده شوند.
در دنیای کنونی وب این نوع وبلاگ‌نویسی رشد بسیاری پیدا کرده‌است، که این رشد را مدیون سرویس‌هایی مثل Twitter است. بعلاوه تعداد زیادی از شبکه‌های اجتماعی -مانند Facebook و Bebo- سرویس‌های مشابهی برای بیان وضع کنونی افراد راه انداخته‌اند. در ادامه به بررسی 10 بازیگر اصلی و نمونه‌های ایرانی مشابه خواهیم پرداخت.



Twitter نقش اول را بر عهده دارد، بگونه‌ای که اسم Twitter مترادف Micro-blogging است! این سرویس مجانی به کاربر اجازه‌ی به‌روز‌رسانی از طریق SMS، پست الکترونیکی یا وب را می‌دهد. مهم‌تر از همه APIهای این سرویس است که باعث گسترش ابزار‌های کمکی برای این سرویس شده است.



Pownce اخیراً یک سرویس Micro-blogging را راه‌اندازی کرده است که به کاربر اجازه می‌دهد به غیر از ارسال متن، لینک‌ها، فایل‌ها ویا اتفاقات را هم با هر کس که تعیین کنند به اشتراک بگذارند.



Tumblr یک ابزار ساده و تمیزِ Micro-blogging است. این سرویس بر روی سادگی و ظرافت متمرکز شده است. این سرویس هم شبیه به Pownce امکان به اشتراک گذاشتن چیز‌های زیادی مثل متن، تصاویر، نقل قول‌ها، چت‌ها و یا حتی فایل‌های ویدئویی را می‌دهد.



Jaiku به نظر خیلی‌ها نزدیک‌ترین رقیب Twitter است. بسیاری از امکانات و ویژگی‌ها در این دو سرویس مثل هم است. باید صبر کرد و دید که چگونه این شرکت از زیر سایه‌ی رقیب اصلی خود بیرون می‌آید.



MySay همان چیزی است که با خواندن اسمش می‌فهمید. بجای به‌روزرسانی متنی، کاربران به MySay زنگ می‌زندد و می‌گویند در حال انجام چه کاری هستند. بعد دوستان و خانواده می‌توانند از طریق تلفن، ایمیل یا وب به آن گوش دهند.



Hictu سرویسی برای Video microbloggerهاست. یک وبکم و چند کلیک تنها کارهاییست که باید برای ارسال یک پست ویدئویی انجام دهید. این سرویس در وقت و انرژی شما برای vlogging صرفه‌جویی خواهد کرد.



Moodmill راهی برای بیان حالت فعلی و مود(mood) شماست. شما با یک نوار لغزنده می‌توانید مود خودتان را بیان کنید. ضمناً امکان ارسال سریع به‌روزرسانی‌های کوتاه متنی نیز وجود دارد.



Frazr
هم بسیار شبیه Twitterاست فرق عمده در زبان سرویس هاست .Frazr بیش تر بر روی زبان های فرانسوی و المانی متمرکز شده است



IRateMyDay به شما امکان می‌دهد که روز خودتان را درجه‌بندی کنید. شما می‌توانید بین Great و Worst درجه‌ای به روز خود بدهید. همچنین کاربران می‌توانند متن کوتاهی به همراه درجه‌بندی روز خود ارسال کنند.



Emotionr راهی برای نشان دادن میزان خوش‌حالی شما در مقیاسی از 1 تا 10 است (اعشار هم موجود است!). همان‌طور که از اسم این سرویس مشخص است، راهی است برای به اشتراک گذاری احساساتتان با دوستانتان است.

نمونه های فارسی
سرویس‌های مشابه فارسی در این زمینه Viwio یا به قولی وی‌ویو و Jaxblog هستند که به نظر می یاد در عین این‌که نسبت به سرویس‌های خارجی کمی و کاستی در برخی زمینه‌ها دارند (البته در برخی زمینه‌ها کاملاً سر هستند) ولی در بین کاربران جای خود را باز کرده‌اند و باعث شده‌اند برخی از Twitter و امثالهم دل بکنند. اکنون ثبت نام در این سرویس‌ها آزاد و مجانی است، در حالی که مدتی فبل با دعوت‌نامه ثبت‌نام به عمل می‌آمد که باعث حرص و ولع برای استفاده از آن شده بود.


جاکس‌بلاگ
نام سرویس تقریباً جدیدی است در سبک و سیاق توییتر است با این تفاوت که جاکس نسخه فارسی ( و پیشرفته!) توییتر است. به همین راحتی صفت پیشرفته را در مورد جاکس به کار میبرم. در ذیل به دلایلش اشاره میکنم. خودتان قضاوت کنید.

1. جاکس‌‌ بر مبنای تکنولوژی آژاکس (Ajax) بنا و نامش هم از همین عبارت وام گرفته شده. آژاکس به زبان ساده قادر است صفحات را بدون بارگذاری و رفرشینگ معمول (Loading & Refreshing) و بدون صرف کمترین وقت نمایش دهد. این ویژگی جاکس را سریعتر و جذاب‌تر نشان می‌ده
2. توسعه در جاکس از آنجا آغاز شد که API خود را در اختیار عموم قرار داد تا با کار روی برنامه‌های جاکس پیشرفت و کاربردی تر شدن آن تسریع یابد. ویژگی ای که facebook را با سرعتی بسیار بالا در بین کاربران فراگیر کرده است.
3. در جاکس می‌توانید مطلب بنویسید به اندازه 150 کاراکتر (10 تا بیشتر از توییتر!) اما با امکاناتی اضافی‌تر. لینک‌هایی که به صفحات وب داده شده‌اند همانند توییتر به کمک tinyurl کوتاه می‌شوند. اما دو ویژگی بسیار جالب و منحصر به فرد جاکس در لینک دهی، تشخیص لینکهای صوتی (mp3) و لینک‌های تصویری (jpg , gif) می‌باشد. بدین معنی که اگر لینک فایل صوتی را وارد کنید، جاکس به صورت اتوماتیک فایلتان را با فلش پلیرای که در مطلبتان نمایش داده میشود پخش خواهد کرد. واگر لینکتان به تصویری با فرمتهای بالا باشد آن تصویر نمایش داده خواهد شد. این ویژگی در هیچ کدام از سرویس‌های مشابه دیده نشده. به تازگی امکان دسترسی جداگانه موضوعی به تصاویر و آهنگ‌ها هم اضافه شده است.
4. عضویت در جاکس در ابتدا صورت دعوتنامه‌ای بود (در مراحل آزمایشی سایت). اکثر کسانی که به جاکس برای آزمایش و تست سرویس دعوت شده بودند وبگرد حرفه‌ای و کاربر سرویس‌های مشابه بوده و قادر بودند مشکلات و نواقص سایت را اطلاع دهند. اینگونه آغاز برای سرویس‌های وب2 بسیار موثر و کارآمد است و نشان از تفکر بروز طراحان آن دارد. ارائه‌ سرویس شتاب زده می‌تواند باعث بازخورد منفی در بین کاربران جدید وب2 شود.
5. شما قادر خواهید بود از صورتک‌های یاهو که در بین کاربران ایرانی بسیار محبوب هستند در مطالبتان استفاده کنید. به نظر من ما کاربران ایرانی شدیداً روی استفاده از صورتک‌ها برای ابراز احساساتمان معتاد شدیم. از این رو این امکان هم میتواند نوشتن را جذاب تر کند.
6. پشتیبانی اخبار: صفحه ای است که در آن اخبار و مطالبی که پیرامون جاکس‌بلاگ توسط وبلاگ‌نویسان و کاربران نوشته شده نمایش داده می‌شود. این ویژگی از دو جهت مفید است. اول اینکه میزان محبوبیت و کاربری جاکس را در بین وبگردان و علاقه‌ی آنها برای استفاده و حتی تست جاکس نشان می‌دهد. دوم اینکه کاربران غیرحرفه‌ای جاکس و تازه واردها می‌توانند به مطالب مذکور مراجعه کرده و در مورد جاکس، امکانات، مزایا و حتی مشکلات آن اطلاعات دریافت کنند.
7. جواب دادن به مطلب در زیر آن امکان مناسبی است برای پرسش و پاسخ‌های کوتاهی که عموماً محیط اینگونه سرویس‌ها را برای کاربران جذاب‌تر و ماندگارتر (از لحاظ زمانی) می‌نماید. این امکان در جاکس طوری فراهم شده است که جواب هر مطلب زیر آن در آرشیوی جداگانه قابل دسترسی باشد.
8. بخش ابزارهای جاکس نیز روز به روز در حال تکمیل و توسعه است. ارائه‌ی ویجت‌ برای سرویس‌های بلاگر و وردپرس، ابزارهای فایرفاکس و ویجت imified استفاده از جاکس را آسانتر و دوستانه‌تر کرده است. با توجه به انتشار API جاکس‌بلاگ انتظار می‌رود با استقبال کاربران ابزارها و امکانات بیشتری در این بخش ارائه گردد.
تمامی موارد بررسی شده در فوق نشان از ظرفیت توسعه و پیشرفت جاکس‌بلاگ به عنوان توییتر وطنی دارد. برخی از دوستان اعتقاد به جایگزینی دارند. اما به نظر من جایگزینی و حذف گزینه‌های پیشین بازخورد مناسبی در وب نخواهد داشت. جاکس به عنوان رقیبی قابل می‌تواند در کنار توییتر و دیگران فعالیت و پیشرفت کند. توییتر جای خودش را دارد و جاکس جایگاه خود. مهم این است که از تلاش‌های وطنی و ایرانی به خصوص توسعه و فراگیری زبان فارسی در وب حمایت شود. برای پیشبرد شعار Think global, Act local باید در میدان‌های جهانی حضور فعال داشت تا نتیجتاً در داخل نیز موفق بود.



وی‌ویو
هم سرویس مشابهی است. از امکانات منحصر بفرد آن می‌توان به امکان ارسال پست به وسیله‌ی SMS اشاره کرد (فقط اوپراتور اول). البته امکاناتی مثل امکان ارسال از طریق پیغام‌رسان یاهو و یک اکستنشن برای فایرفاکس همچنین بخش نظرات برای هر پست (مثل قسمت نظرات وبلاگ‌ها) و پلاگین ورد‌پرس را نیز داراست. البته وی‌ویو سه بخش خاص دیگر هم به نام فعالترین‌ها، محبوب‌ترین‌ها و مفیدترین‌ها به تازگی به سایتش اضافه کرده است، که در آن فعال‌ترین، مفید‌ترین و محبوب‌ترین کاربران را به معرفی می‌کند. ضمناً بر خلاف جاکس‌باگ در صفحه‌ی اصلی این سایت تبلیغات هم مشاهده می‌شود


منبع




لیست کل یادداشت های وبلاگ

OpenCube Drop Down Menu (www.opencube.com)