با سلام خدمت تمام دوستان و دانشجویان
امیدوارم که امتحانات را به خوبی پشت سر گذاشتهباشید و اگر هم از نتایج امتحاناتتان راضی نیستید دست کم برای شروعی با روحیه در ترم جدید عزمتان را جزم کردهباشید!
برآنم که ازین پس با مطالبی برگزیده در حیطهی موضوع « کامپیوتر از نگاهی دیگر » در خدمتتان باشم. اگرچه رشته مهندسی کامپیوتر به ظاهر رشتهای فنی-مهندسی است؛ اما نمیتوان منکر ابعاد فرهنگی، اجتماعی و روانی آن شد. این روزها دیگر کسی نیست که مخالف خدمت رایانه به بشر برای پیشبرد علم باشد؛ اما پذیرفتن مطلق تکنولوژی بدون اندک تأملی درباره ابعاد دیگرش باعث میشود که ما ابزار دست تکنولوژی بشویم نه تکنولوژی ابزار پیشرفت ما !
مقاله زیر به بررسی « فرهنگ فضای مجازی » می پردازد که به علت طولانی بودن، آن را در 5 قسمت خلاصه کرده ام.
فرهنگ فضای مجازی
آیا فضاهای ارتباطی و اجتماعی اینترنت فرهنگ دارند؟ ویژگیهای آنها چیست؟ آیا نظامهای ارزشی فرهنگی ملی یا قومی برفضای مجازی حاکماند؟
هدف مقاله حاضر معرفی و بررسی رویکردهای نظری اخیر در خصوص توصیف و یافتن خاستگاههای یک فرهنگ مجازی است.همچنین، این مقاله، به بررسی تأثیر فرهنگهای (دینی، قومی، ملی و غیره) بر فرهنگهای فضای مجازی(1) پرداخته و چارچوبهای نظری مربوط را برای تفکر در مورد فرهنگ در اینترنت ارائه میدهد.حرف این مقاله اساساً آن است که نظر به افزایش تعامل انسان با کامپیوتر و شبکه، دیگر صرف پرداختن به رابطه و تعامل انسان و ماشین کافی نیست. فناوریهای دیجیتالی و کامپیوترها میتوانند گسترش فرهنگهای ارتباطی در فضای مجازی را تسهیل کرده و حتی مانع آن شوندو این فرهنگهای رو به رشد رامیتوان در هر پژوهش جامعی که درخصوص ارتباطات شبکهای صورت میگیرد مورد توجه و بررسی قرارداد.
مقدمه
رابطه کامپیوتری بین انسانها روز به روز فراگیرتر میشود.کامپیوترهاروز به روز از طریق شبکههای محلی و جهانی و نیز از طریق فناوری بیسیم به یکدیگر پیوند میخورند.ارتباط گسترده،هر روز بیش از پیش سرعت انتقال عکس، صدا، فیلم و اطلاعات را افزایش میدهد.
فناوریهای کامپیوتری امکان تعامل انسان ـ ماشین را به شکلی کاملاً جدید وبدیع وهمچنین امکان تعامل انسان ـ انسان در فضایی مجازی را فراهم میکنند.
تعامل انسان با انسان سنگبنای فرهنگ است.مدل توسعه فرهنگی لوریا و ویگوتسکی نشانگر نیاز به بذل توجه به فرهنگهای فضای مجازی در هرگونه بررسی درخصوص ارتباطات انسانی کامپیوتر محور است چراکه این امر مستلزم کنشهای ارتباطی و رفتاریای است که انسانها به هنگام تعامل با محیط اطراف خود انجام میدهند.
پیشینه
به اعتقاد لوریا و ویگوتسکی انسانها به منظور ارتباط با خود و محیط از ساختارهای روانشناختی مختلفی استفاده میکنند.ساختارها در قالب نشانههایی دستهبندی میشوند که شامل مکانیزمهای ارتباطی زبانی و غیرزبانیاند؛ ساختارها در قالب ابزارهایی دستهبندی میشوند که در بردارنده طیف وسیعی از الگوها و روشهای رفتاری دیگری هستند که فرد به منظور ارایه عملکرد موثر درون یک فرهنگ یا جامعه آنها را فرا میگیرد و اقتباس میکند.
روی هم رفته، نشانهها و ابزارها به افراد امکان تحلیل و تفسیر اطلاعات را داده و معنا و تعامل با اشیاء، افراد و موقعیت هایی که آن ها با آن روبرو می باشند، را میسازند.
زمانیکه این ابزارها، که به منظور هدایت فضایی خاص به دقت در کنار هم قرار میگیرند، با فضایی دیگری مواجه میشوند، دچار نقص شده یا کلاً از کار میافتند.
در بافت اینترنت، انسانها صرفاً با ابزارهای دیجیتالی تعامل ندارد.بلکه، این ابزارها انسانها را وارد فضایی مجازی با طیفی از امکانات ارتباطی و فرهنگی میکند که در توانایی آنها جهت تعامل با فناوریهای مختلف،فرهنگ فضاهای مجازی و افرادیکه با آنها مواجه میشوند،مؤثر است.
کنشهای فرهنگی گروهی و فردی آنها ممکن است با فرهنگهای مجازی فضای مجازی همخوان باشد و یا حتی نباشد.برخی محققان تا بدانجا پیش رفتهاند که میگویند جوانب اجتماعی ـ فرهنگی تعامل کامپیوتر محور ِ انسانها در انتقال معنا وایجاد ساختاری کارآمد ومؤثر بسی مهمتر از ملاحظات فنی ارتباط است.
مقاله حاضر نظریات رایج درخصوص ماهیت و ساختار فرهنگهای مجازی را بررسی کرده و پیشنهادات کوتاهی در مورد اهمیت مطالعات فضای مجازی در حوزه تعامل کامپیوتر- انسان را در آینده ارایه میدهد.
ادامه دارد...
منبع: باشگاه اندیشه
_______________________________________________________
1- فضای مجازی : اینترنت به نحو آشکار به زیر ساختهای تکنولوژیکی کامپیوترهای شبکه ای اشاره دارد که ارتباطات دیجیتالی را در سطح دنیا ممکن می سازند.در عین حال فضای مجازی،مکان های مجازی به شمار می رود که در آنها افراد با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و این ارتباط توسط فناوری های اینترنتی ممکن شده است.از نگاه لوی فضای مجازی نه تنها زیرساخت ابزاری ارتباطات دیجیتالی است که اقیانوس اطلاعاتی است که انسان ها در آن زیرساخت ها را کنترل کرده و توسعه می دهند.
لیست کل یادداشت های وبلاگ
جستجو در وبلاگ
عضویت در خبرنامه وبلاگ
آمار بازدیدکنندگان