اینترنت :
هفته گذشته در همین بخش، طی مطلبی با عنوان آداب جستجو در اینترنت، صحبت درباره نحوه یافتن اطلاعات مورد نیاز از بین میلیارد ها صفحه اینترنتی را آغاز کردیم. گفتیم که اگر تا به حال به جستجو بر روی اینترنت پرداخته باشید، متوجه شده اید که با توجه به حجم بسیار زیاد اطلاعات موجود بر روی شبکه یافتن اطلاعات مفید و مناسب کار ساده ای نیست. در واقع هرگاه به دنبال اطلاعاتی می گردید با دو سؤال مهم روبه رو هستند:
§ چگونه جستجو کنیم ؟
§ کجا جستجو کنیم ؟
همچنین گفتیم، درصورتی که بتوانید به این دو سؤال پاسخ مناسب و روشنی بدهید، به راحتی خواهید توانست اطلاعات مورد نظر خود را بر روی شبکه بیابید و سعی شد به سوال اول تا حدودی پاسخ داده بشه. و اما سوال دوم :
کجا جستجو کنیم ؟
پیش بینی میشه امروزه بیش از 7 میلیارد پرونده ( متن، تصویر و ... ) در سراسر شبکه اینترنت موجود باشه که همه روزه و با شتاب زیادی این عدد رو به افزایش است. طبیعی است که با این روند، دسترسی به همه ی این اطلاعات برای کاربران غیرممکنه و لازمه که به نوعی این صفحات سامان دهی و دسته بندی شوند.
در این میان بیشتر مردم به ابزارهایی علاقمندند که اطلاعات را در شبکه برایشان پیدا کند و ابزارهای متعددی هم در این زمینه فراهم شده است. اصولاً دو نوع سرویس جستجو در وب وجود دارد: موتورها ( Engines ) و دایرکتوری ها ( Directories ) .
سرویس جستجوی دایرکتوری ها ( Directories) :
دایرکتوری ها یک سلسله بانک های اطلاعاتی هستند با لینک هایی به وب سایت مرجع که این وب سایت ها بوسیله اشخاص در زمان حال بوجود آمده است و بر اساس قانون مختص به سرویس جستجو که معمولا به صورت موضوعی است طبقه بندی می شود.
سایت Yahoo مادر همه دایرکتوری ها است. Look smart هم کاملاً عمومی است و این دایرکتوری را می توانید در سایت هایی مانند MSN پیدا کنید. همچنین میتونم از دایرکتوری های معروف خارجی به Prolink و Directoryworld و از دایرکتوری های ایرانی به سایت های ایران مهر ، ایندکس ایران ، Searchir و لینک اشاره کنم.
زمانی که شما بیش از یک مفهوم یا توصیف برای آنچه که جستجو می کنید ندارید دایرکتوری ها بسیار مفید هستند. البته بعضی از دایرکتوری ها اگر نتوانند در خواست شما را پاسخگو باشند اطلاعاتی را از موتورهای جستجو برای شما پیدا می کنند.
موتورهای جستجو ( Search Engines ) :
موتورهای جستجو، موتورها یا روبات هایی هستند که صفحات وب را می پیمایند و صفحات جدید را پیدا می کنند. این روبات ها صفحات وب را می خوانند و تمام یا قسمتی از متن را در یک بانک اطلاعاتی یا فهرستی که شما امکان دستیابی به آن را داشته باشید قرار می دهند. البته هیچکدام از آنها تمام شبکه را پوشش نمی دهند ولی بعضی از آنها واقعاً بزرگ هستند.
یکی از سایت های بسیار متداول برای جستجو سایت Google است. در صورتی که املای صحیح کلمه مورد نظر خود را نمی دانید، سایت Google با ارائه کلمات پیشنهادی می تواند شما را در انتخاب صحیح یاری دهد. همچنین در صورتی که در جستجوی تصویر هستید، این سایت امکانات مناسبی را در اختیار شما قرار می دهد در قسمت جستجوی پیشرفته این سایت برای تصاویر، شما می توانید تصاویر مورد نظر خود را با تعیین اندازه، نوع و یا کیفیت رنگ آنها محدود نمایید. اگر با جستجو در این سایت جواب موردنظر خود را نیافتید، استفاده از سایت هایی چون Yahoo و Altavista رو توصیه میکنم.
سایت های دیگری نیز وجود دارند که امکان جستجوی یک موضوع خاص را برای شما فراهم می کنند. در صورتی که شما همیشه به دنبال مطالبی با یک موضوع خاص هستید، بد نیست اگر بتوانید یک سایت جستجوی مرتبط با این موضوع را بیابید و در آنجا به دنبال مطلب مورد نظر خود بگردید. برای مثال می توان به سایت seekbook برای جستجوی کتابها، hotjobs برای جستجوی مشاغل و rxlist برای جستجوی داروها اشاره کرد.
زمانی که دقیقاً می دانید که بدنبال چه چیزی می گردید، موتورهای جستجو باید اولین انتخاب شما باشند. آنها همچنین قسمت خیلی بزرگتری از وب را در مقایسه با دایرکتوری ها می پوشانند.
همچنین موتورهای فراجستجو یا Metasearch Engines ها وجود دارند که در یک زمان در چندین موتور جستجو و دایرکتوری بدنبال پاسخ شما می گردند و سعی می کنند مناسبترین پاسخ را از بین همه بیرون بکشند. مانند search.com ، Metacrawler و یا سایت Mamma .
ابزار دیگه ای که در این زمینه وجود داره موتورهای جستجوی زبان طبیعی هستند مثل سایت AskJeeves که جواب سوالات شما را از بانک اطلاعاتی خودش بیرون می کشد. یعنی یک سری پاسخ ها به پرسش های متداول را در خود دارد.
و اما آخرین ابزاری که میخوام بهتون معرفی کنم، مشابه Metasearch engine ها هستند، با این تفاوت که برنامه هایی هستند که از روی کامپیوتر شما اجرا می شوند و می توانند در اینترنت به جستجو بپردازند که اصطلاحاً به آنها Search Utility می گویند.
بیشتر آنها مانند موتورهای فراجستجو ( Metasearch engines ) کار می کنند. آنها از چندین موتور جستجو نتایج را جمع آوری می کنند و این زمانی است که شما درخواست خود را مطرح می کنید. برای این منظور از copernic برای PC و از sherlock برای مکینتاش می توانید استفاده کنید. این برنامه ها برای یک جستجوی ساده خیلی مفید هستند، اما اگر شما می خواهید جستجوی پیشرفته تری داشته باشید، باید هر بار جستجوی خود را به یک سرویس جستجو محدود کنید.
فکر میکنم معرفی چند موتور جستجوی ایرانی و خارجی دیگه ( غیر از اونایی که تو متن هست ) پایان خوبی برای این مطلب باشه :
موتورهای جستجوی ایرانی :
1. http://www.parseek.ir
2. http://www.persiangoogle.com
3. http://www.jamasp.com
4. http://www.jostojoo.com
5. http://www.jostejoogar.ir
6. http://www.dahio.com
7. http://www.shiasearch.ir
8. http://www.ghatreh.com
9. http://www.zigur.com
10. http://www.rismoon.com
موتورهای جتسجوی خارجی :
1. http://www.alltheweb.com
2. http://www.aol.com
3. http://www.msn.com
4. http://www.dogpile.com
5. http://www.abcsearchengine.com
6. http://www.about.com
7. http://www.allacademic.com
8. http://www.kanoodle.com
9. http://www.amfibi.com
10. http://www.goguides.org
11. http://www.joeant.com
12. http://www.checkhouston.com
13. http://www.dmoz.org
14. http://www.teoma.com
15. http://www.iwon.com
16. http://www.lycos.com
17. http://www.hotbot.com
18. http://www.enhance.com
19. http://www.oobdoo.com
20. http://www.searchit.com
21. http://www.whatuseek.com
22. http://www.walhello.com
23. http://www.lookseek.com
24. http://www.entireweb.com
25. http://www.fotosearch.com
-----------------------------------------------------------------------
لینک شماره 60 : http://narmafzarpnm.parsiblog.com
میگم انگار ما کارمون خیلی درسته خودمون هم نمی دونستیم!! اینقدر که بعضی ها مطالبمون رو کپی میکنند، حتی فونت و رنگ بندی و تصاویرش رو هم تغییر نمیدن، البته به نام خودشون!! اون هم نه یکی نه دو تا، یه نگاه به لیست مطالبشون بندازید ... جالب اینجاست که توضیحات درباره وبلاگ رو هم عینا کپی کردن! وبلاگ دانشجویان ( !!؟ ) دانشگاه پیام نور مرکز میبد ...
لیست کل یادداشت های وبلاگ
جستجو در وبلاگ
عضویت در خبرنامه وبلاگ
آمار بازدیدکنندگان